Početna / Mediji o nama / Boka News׃ Nakon 50 godina un . . .
Boka News׃ Nakon 50 godina unaprijediti će vodosnabdijevanje – 200 miliona eura za zamjenu azbestno – cementnih cjevovoda
Objavljeno: 12.06.2023
Autor: Redakcija

Predstavnici Eko Fonda i PROCON-a potpisali su danas Ugovor o pružanju usluga za potrebe realizacije projekta “Unaprjeđenje efikasnosti vodosnadbijevanja zamjenom azbestno-cementnih cjevovoda na području Crne Gore“.

Cilj projekta je da se nakon 50 godina unaprijede i obnove azbestno – cementni cjevovodi na području Crne Gore i uspostavi sveobuhvatni i funkcionalni sistem vodosnadbijevanja.

Ukupna procijenjena dužina azbestno-cementnih cijevi u kompletnoj vodovodnoj mreži Crne Gore iznosi 614 km, a procijenjena vrijednost projekta je oko 200.000.000,00 EUR.

Potpisivanjem ovog ugovora stvaraju se predpostavke za početak realizacije jednog od najvažnijih projekata u Crnoj Gori koji će unaprijediti efikasnost vodosnadbijevanja, istakla ministarka ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ana Novaković Đurović.

„Riječ je projektu koji će u suštinskom smislu promijeniti funkcionisanje vodovodne mreže i trajno riješiti efikasnost snadbijevanja“ kazala je ona.

Kao glavni nedostatak u vodosnadbijevanju u Crnoj Gori prepoznat je problem dotrajalosti mreže i to prvenstveno azbestno – cementnih cijevi koji dovode do velikih gubitaka na mreži.

„Veliki gubici česti su uzročnik u prekidu vodosnadbijevanja a dovode i do restrikcija tokom sezone. Azbestno cementne cijevi čija zamjena je planirana u vodovodnoj mreži imaju dužinu od 614 kilometara i starosti su preko 50 godina. Kako bi se ostvarili potrebni uslovi za unapređenje stanja u oblasti vodosnadbijevanja, realizacija ovog projekta je u potpunosti usklađena sa strateškim dokumentima, nacionalnom Strategijom održivog razvoja do 2023. godine, projekcije dugoročnog snadbijevanja vodom kao i sa Akcionim planom za ispunjavanje završnih mjerila za poglavlje 27“, istakla je Đurović.

Finansiranjem studije izvodljivosti koja ima za krajnji cilj rezultat ovog projekta i brigu o zdravlju ljudi, Eko – Fond će ostvariti jednu od svojih osnovnih funkcija a to je podržavanje projekata iz oblasti zaštite životne sredine, kazao je direktor Draško Boljević.

„Priča o azbestno – cementnim cijevima je dosta složena i kompleksna i ono što ćemo prioritetno morati riješiti je na koji način će se pristupiti zamjeni ovih cijevi. Eko Fond će finansirati ovu studiju i u saradnji sa PROCON-om kao krajnji rezultat imaćemo konkretan dokument koji će pokazati kako i na koji način će se ovaj projekat realizovati“ kazao je Boljević

Valerija Saveljić izvršna direktorica iz PROCON-a, kazala je da će se realizacijom ovog projekta ostvariti brojni benefiti i prvenstveno smanjiti gubici na mreži.

“Dotrajalost vodovodne infrastrukture je jedan od najvećih uzročnika izraženog problema neprihodovane vode, koja u prosjeku, prema Godišnjem izvještaju o poređenju indikatora poslovanja vršilaca regulisanih komunalnih djelatnosti za 2020. godinu Regulatorne agencije za energetiku i regulisane komunalne djelatnosti, iznosi 67,14%. Po podacima iz Izvještaja o aktivnostima vezanim za regulisane komunalne djelatnosti za 2020. godinu, vrijednost gubitaka je cca 49 miliona eura”, kazala je Saveljić.

Ona je istakla da će PROCON kao nacionalna jedinica za implementaciju projekata iz oblasti komunalne djelatnosti zaštite životne sredine sa ovim projektom implementirati oko pola milijarde eura vrijednosti projekata i to projekata od vitalnog značaja za cjelokupnu crnogorsku ekonomiju.

Kada je riječ o ovom projektu ona je istakla da se očekuje da će studija izvodljivosti biti završena u roku od šest mjeseci od početka iste