Početna / Aktuelnosti / EIB misija u Crnoj Gori 25 - 2 . . .
EIB misija u Crnoj Gori 25 - 26. aprila
Objavljeno: 27.04.2023
Autor: Redakcija

U periodu 25-26. aprila 2023. godine, PROCON je kao nacionalna agencija za implementaciju projekata u oblasti zaštite životne sredine i komunalne infrastrukture ugostio predstavnike Evropske investicione banke u okviru redovne godišnje posjete Crnoj Gori, kako bi im se prezentovao napredak u implementaciji projekata koji se finansiraju sredstvima obezbijeđenim finansijskim ugovorom “Vodosnabdijevanje i otpadne vode u Crnoj Gori”, koji je potpisan između države Crne Gore i Evropske investicione banke, u iznosu od 57 miliona eura.

Prvog dana, 25. aprila, u prostorijama PROCON-a održan je sastanak o napretku u implementaciji projekata koji se finansiraju iz pomenutog finansijskog ugovora. Sastanku su pored predstavnika Banke i PROCON-a, prisustvovali i predstavnici Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma. Istog dana je održan sastanak u Delegaciji Evropske Unije uz prisustvo predstavnika Delegacije, Evropske investicione banke, Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, Ministarstva finansija, Ministarstva evropskih poslova – NIPAC, Uprave za kapitalne projekte, Opštine Bijelo Polje, Opštine Kolašin, Opštine Rožaje, Opštine Mojkovac, kao i predstavnika PPF konsultanta i JASPERS konsultanata

Na sastancima je diskutovano o napretku u implementaciji projekata koji se sprovode u Crnoj Gori sa posebnim osvrtom na projekte koji se realizuju u opštinama Bijelo Polje, Kolašin, Mojkovac i Rožaje, kao i do sada realizovanim i predstojećim aktivnostima na ovim projektima i otvorenim pitanjima.

Drugog dana misije, 26. aprila, Opština Pljevlja je ugostila predstavnicu Evropske investicione banke i predstavnike PROCON-a, gdje je u prethodnom periodu uspješno realizovan projekat “Izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u opštini Pljevlja”, za koji je izdata Upotrebna dozvola. Takođe, PROCON je upoznao učesnike sastanka o trenutnim aktivnostima IPF 10 konsultanta na realizaciji projekta „Izgradnja II faze kanalizacione mreže u opštini Pljevlja”, gdje su prezentovani podaci iz Studije Izvodljivosti i Idejnog rješenja koji se odnose na kategorije radova i dužine prioritetnih dionica koje će biti obuhvaćene glavnim projektom. Vođena je diskusija i razmijenjena su mišljenja na temu planiranja finansijske konstrukcije projekta.

Nakon održanog sastanka, učesnici su obišli objekat postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, gdje su data osnovna pojašnjenja vezano za način funkcionisanja objekta i operativnu upotrebu istog.