Početna / Aktuelnosti / PROCON i EKO-FOND posjetili Op . . .
PROCON i EKO-FOND posjetili Opštinu Plav
Objavljeno: 28.03.2023
Autor: Redakcija

U cilju pružanja podrške Opštini Plav u rješavanju otvorenih ekoloških pitanja sa kojima se suočava, 28. marta je održan zajednički sastanak PROCON-a, EKO-FONDA i Opštine Plav.

Na sastansku je razgovarno o više projekata koji su povezani sa aktuelizovanim projektom revitalizacije Plavskog jezera, koji će sprovoditi EKO FOND. Valerija Saveljić direktorica PROCON je ukazala na činjenicu da je jedino moguće riješiti revitalizaciju Plavskog jezera ukoliko se njegovo zagađenje eliminiše na izvoru. Implementacija ovog projekta je od izuzetne važnosti, ali da bi revitalizacija zadržala svoju održivost potrebno je dodatno pokrenuti i aktivnosti na projektu izgradnje postrojenja prečišćavanja otpadnih voda (PPOV) i kanalizacione mreže.

Na sastanku je potpisan Sporazum o saradnji za projekat revitalizacije Plavskog jezera između direktora Draška Boljevića iz EKO-FONDA i Nihada Canovića, predsjednika Opštine Plav čime se pokrenulo rješavanje pitanja zagađenja Plavskog jezera.

Predsjednik Opštine Plav apostrofirao je da projekat revitalizacije Plavskog jezera, jedan od prioriteta Opštine Plav te iskazao i spremnost za pokretanje projekta PPOV kroz saradnju sa PROCON.

Saradnja Opštine i PROCON će se formalizovati u narednom periodu. PROCON će pružiti podršku Opštini kako bi se pripremila projektna aplikacija i obezbijedila bespovratna sredstva za izradu tehničke dokumentacije kao i obezbjeđenje investicionog granta za izgradnju.

Buduća saradnja će doprinijeti pravilnom tretiranju otpadnih voda u opštinama Plav i Gusinje, čiji je primarni zadatak sprečavanje daljeg devastiranja rijeka i jezera na ovom području, čime se unapređuju ekološki uslovi za zdrav život ljudi ovih opština.