Početna / Aktuelnosti / Inicijalni sastanak za formali . . .
Inicijalni sastanak za formalizovanje saradnje opštine Plav i DOO “Project - Consulting” - Podgorica u realizaciji projekata iz oblasti zaštite životne sredine
Objavljeno: 07.06.2022
Autor: Redakcija

Crna Gora je preuzela obavezu, da kao ekološka država,izgradi između ostalog, i postrojenja za prečišćavnje komunalnih otpadnih voda. Procon, koji je nacionalno implementaciono tijelo za projekte iz oblasti zaštite životne sredine i komunalne infrastrukture, inicirao je sastanak sa predsjednikom Nihadom Canovićem i njegovim saradnicima, i na taj način iskazao čvrstu opredijeljenost za pružanje svake vrste pomoći, u dijelu gdje je to Opštini potrebno.

Učesnici sastanka su informisani od strane direktorice Valerije Saveljić, da je glavni cilj koji se želi postići realizacijom izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, stvaranje neophodnih uslova za eliminisanje rizika po zdravlje ljudi, unapređenje kvaliteta životne sredine na području opštine Plav, kao  i očuvanje Plavskog jezera, bisera Crne Gore.

Predsjednik Canović se osvrnuo na poteškoće i izazove sa kojima se Opština  nosi, zbog nedostatka finasijskih sredstava za realizaciju projekata .Na sastanku se razgovaralo i o negativnim implikacijama, ukoliko se ne nađe model da se Plavsko jezero sačuva od daljeg zagadjenja. Zaključeno je da Idejni projekat za PPOV i Glavni projekat za kanalizacionu mrežu, treba ponovo revidovati, tj uraditi neophodne izmjene i dopune u dijelu priključenja domaćinstava na kanalizacioni kolektor, koja Glavnim projektom nisu obuhvaćena, a sve to u skladu sa novim Zakonom o planiranju prostora i izgradnji objekata.

Nadležne institucije koje se bave ovom tematikom imaju odgovornost da spriječe dalju devastaciju životne sredine, a posebno Plavskog jezera, kao najbitnije turističke destinacije tog dijela Crne Gore. Zbog svoje ljepote i atraktivnosti, jezero je još u stara vremena postalo centar životnih aktivnosti ljudi tog kraja.