Početna / Mediji o nama / RTVNK: U toku izrada projekta . . .
RTVNK: U toku izrada projekta kanalizacione mreže za četiri naselja u Nikšiću
Objavljeno: 07.03.2024
Autor: Redakcija

Za predstavnike lokalne uprave danas je organizovana radionica na kojoj je razgovarano o Fizibiliti studiji upravljanja kanalizacionim sistemom i drugoj fazi kanalizacione mreže.

Ta faza odnosi se na četiri naselja u Nikšiću i to Ćemenca, Dragovu Luku, Oštrovac i Rubeža. Izradu projekta finansira Evropska investiciona banka.

Izrada projekta za izgradnju kanalizacione mreže u sjevernom dijelu grada počela je u aprilu 2023. Na ovom području je oko 10.000 stanovnika, a već je urađena i od Opštine odobrena Studija zaštite životne sredine.

Predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević zahvalio je predstavnicima IPF konzorcijuma i autorima projekta na organizaciji ove radionice.

On tvrdi da će projekat biti završen do juna a odmah potom slijedi tender. Procjena je da će Nebojša Burović projekt menažer IPF-a kazao je da će se razgovarati o fizibiliti studiji izvodljivosti. za realizaciju biti potrebno oko 12 miliona eura.„Po sadašnjim procjenama za radove je neophodno oko 2 godine nakon završenih tenderskih procedura“, kaže Burović. Na prostoru ova četiri naselja neophodno je uraditi oko 40 kilometara kolektora, a time će se poboljšati uslovi rada Postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, značajno zaštiti rijeke Bistrica i Zeta.

Dragica Kankaraš foto/video:RTNK