Početna / Aktuelnosti / Misija Evropske investicione b . . .
Misija Evropske investicione banke Crnoj Gori, 28-29. februar 2024. godine
Objavljeno: 05.03.2024
Autor: Redakcija

U okviru redovne godišnje misije Evropske investicione banke Crnoj Gori, u periodu 28-29. februara 2024. godine, PROCON - Nacionalna jedinica za implementaciju projekata iz oblasti komunalnih djelatnosti i zaštite životne sredine, ugostio je predstavnika Banke i tim povodom organizovao niz sastanaka sa svim relevantnim stranama.

Na sastanku održanom 28. februara, kojem su prisustvovali predstavnici Ministarstva turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera (MERT), Evropske investicione banke i PROCON-a, prezentovan je napredak u implementaciji projekata koji se finansiraju iz sredstava obezbijeđenih finansijskim ugovorom „Vodosnabdijevanje i otpadne vode u Crnoj Gori”, zaključenim između države Crne Gore i Banke u iznosu od 57 miliona eura.

Diskutovalo se o napretku u implementaciji projekata iz oblasti upravljanja otpadnim vodama i vodosnabdijevanja, realizovanim, predstojećim aktivnostima i otvorenim pitanjima, sa posebnim osvrtom na projekte u opštinama Bijelo Polje, Cetinje, Kolašin, Mojkovac, Nikšić, Pljevlja, Rožaje i Ulcinj. Na sastanku su prezentovana i dva projekta predložena za finansiranje kroz Zapadnobalkanski investicioni okvir (WBIF), 23. februara 2024. godine, u cilju obezbjeđenja investicionih grantova za izgradnju kanalizacione mreže u Nikšiću i Pljevljima i unapređenja vodosnadbijevanja u Prijestonici Cetinje.

Istog dana održan je sastanak u Opštini Nikšić, kojem su prisustvovali predstavnici Opštine Nikšić, Evropske investicione banke, PROCON-a i tehničke podrške na projektu „Izgradnja II faze kanalizacione mreže za 4 prigradska naselja u opštini Nikšić“. Prezentovane su do sada realizovane aktivnosti tehničke podrške na pripremi projektne dokumentacije (Studija izvodljivosti, Idejno rješenje, Glavni projekat) i predstavljene aktivnosti koje je PROCON, u saradnji sa Opštinom, MERT i tehničkom podrškom, sproveo na kandidovanju projekta za obezbjeđivanje bespovratnih WBIF sredstava.

Učesnici sastanka su obišli i postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Nikšiću koje je u funkciji od 2018. godine a čija je izgradnja upravo finansirana iz kreditnih sredstava Banke.

Drugog dana posjete, 29. februara, u prostorijama Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori održan je redovni koordinacioni sastanak o realizaciji projekata “Unapređenje sistema za upravljanje otpadnim vodama i vodosnadbijevanja na sjeveru Crne Gore (Kolašin, Mojkovac i Rožaje)” i projekta “Izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u opštini Bijelo Polje”, kojem su prisustvovali predstavnici Delegacije Evropske Unije, EIB, MERT, Ministarstva finansija, Ministarstva evropskih poslova, JASPERS, PPF konsultanata, Opštine Bijelo Polje, Opštine Kolašin, Opštine Mojkovac, Opštine Rožaje i predstavnici PROCON-a. Glavna tema sastanka bila je napredak u stvaranju preduslova za ugovaranje izvođača radova i nadzora, koji će se finansirati iz kreditnih sredstava Banke i bespovratnih sredstava WBIF-a u omjeru 30:70%.