Početna / Aktuelnosti / Održana obuka na temu “ V . . .
Održana obuka na temu “ Vodič Evropske komisije za analizu koristi i troškova” u Kotoru
Objavljeno: 20.02.2024
Autor: Redakcija

U okviru projekta IPA 2026 akcijskog programa "Priprema projektne dokumentacije za oblast životne sredine i klimatskih akcija" – PPF, u periodu od 14-16. februara 2024. godine u Kotoru, održana je obuka na temu “Vodič Evropske komisije za analizu koristi i troškova”, organizovana od strane PPF konsultanta COWI-CeSTRA.

Tokom trodnevne obuke, učesnici su imali priliku da se upoznaju sa teorijom i smjernicama izrade studije opravdanosti (FS) i analize koristi troškova (CBA), u skladu sa Vodičem Evropske komisije za analizu koristi i troškova. Takođe, tokom obuke obrađivani su i generalni principi izrade finansijske analize, teorija i smjernice ekonomske analize i procjene rizika. Učesnici su upotpunili stečena znanja kroz praktičan rad i zadatke, analiziranjem studije slučaja i principima ekonomske analize studije opravdanosti.

Obuci su pored predstavnika PROCON-a, prisustvovali i predstavnici Ministarstva ekologije, turizma, održivog razvoja i razvoja sjevera, Uprave za kapitalne projekte i NIPAC-a. Predavači su bili prof.dr Mališa Đukić i Srđan Topalović, Senior ekspert za nabavke i upravljanje projektima.