Početna / Mediji o nama / Počela izgradnja i rekonstruk . . .
Počela izgradnja i rekonstrukcija vodovodne infrastrukture na Cetinju
Objavljeno: 25.12.2023
Autor: Redakcija

Prijestonica Cetinje započela je izgradnju nove i rekonstrukciju postojeće vodovodne mreže čime će se značajno poboljšati vodosnabdijevanje grada.

Riječ je o istorijskom projektu koji podrazumijeva izgradnju primarne i sekundarne mreže, pumpnih postrojenja kao i pratećih vodovodnih objekata na cijelom gradskom području.

Projekat će biti rađen u šest faza, a u toku su radovi na trećoj fazi koja obuhvata Bajičku ulicu od Vučinića do kraja sa bočnim priključcima i kružni put kroz selo Bajice sa bočnim priključcima.

Cilj projekta je unapređenje vodosnabdijevanja Cetinja, što podrazumijeva smanjenje gubitka na vodovodnoj mreži, izjednačavanje pritiska, bolja tehnička rješenja i kontrola funkcionisanja sistema, a sve kroz upotrebu savremenih materijala i opreme. Realizacijom projekta je predviđeno da se smanje postojeći gubici vode za piće, a samim tim i potrošnja električne energije i kreira stabilan sistem vodosnabdijevanja.

Nakon ove faze uslijediće izgradnja i rekonstrukcija vodovodne infrastrukture u drugim djelovima grada. Cijeli projekat zahtijeva duži period za potpunu realizaciju kojom će se riješiti dugogodišnji problem redovnog vodosnabdijevanja grada i gubitka na distributivnoj mreži.

Vrijednost projekta je oko 14 miliona eura, a Prijestonica radi na obezbjeđivanju dodatnih izvora finansiranja u saradnji sa PROCON-om, državnim organima i Evropskom investicionom bankom.

Izvođač radova je Indel Inženjering d.o.o. Podgorica.