Početna / Aktuelnosti / Studijska posjeta Italiji . . .
Studijska posjeta Italiji
Objavljeno: 28.09.2023
Autor: Redakcija

U okviru projekta „Izgradnja kanalizacione mreže za naselja koja gravitiraju Port Mileni - Kodra, Totoši, Bijela Gora, Donja Bratica“, ugovoreni nadzor nad izvođenjem radova je u skladu sa ugovorom organizovao studijsku posjetu Italiji, konkretno regiji Abruco i Napulju, u periodu 19-23.09.2023. godine, sa ciljem razmjene iskustava u oblasti upravljanja otpadnim vodama i posjete postrojenjima za prečišćavanje otpadnih voda (PPOV). Studijska posjeta je organizovana za predstavnike Opštine Ulcinj, Vodovoda Ulcinj, Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma i PROCON-a.

Svrha posjete PPOV u Peskari i Lančanu, koja su sličnih kapaciteta kao i postrojenje predviđeno za izgradnju u Ulcinju, je bila upoznavanje sa načinom rada postrojenja, prednostima i slabostima, vrstom tretmana, operativnim problemima i načinom na koji ih rješavaju lokalne komunalne službe, kako bi investitor donosio informisane odluke o tehničkim i operativnim aspektima planiranog postrojenja.

PPOV u Marćinezeu (Napulj) je najveće postrojenje od tri posjećena, kapaciteta 803.110 ekvivalent stanovnika, srednjeg protoka 6.600 m3/h i maksimalnog protoka 26.400 m3/h. Postrojenje koristi konvencionalni metod prečišćavanja otpadnih voda. Takođe razvijen je i sistem proizvodnje biogasa. Kroz anaerobnu digestiju, mikroorganizmi koji deluju u okruženju bez kiseonika, transformišu organsku supstancu u biogas, koji se nakon tretmana, koristi u kogeneratorskim motorima (CHP) za istovremenu proizvodnju električne i toplotne energije ili u kotlovima biogasa koji služe za digestiju i termičko sušenje mulja. Kroz fazu termičkog sušenja, mulj, koji se u početku napaja u suvoj koncentraciji od 25%, dovodi se do suve koncentracije veće od 85-90%. Samoproizvedena električna energija je namijenjena za korišćenje u PPOV, a toplotna energija stvara zagrijanu vodu koja se uvodi u zagrijani cjevovod namijenjen zagrijavanju prostorije za digestiju i sušenje mulja.

Studijska posjeta je omogućila razmjenu iskustava i praksi u upravljanju otpadnim vodama, kako bi učesnici iskoristili i primijenili stečena znanja u svom radu na najbolji mogući način, a naročito imajući u vidu da tek predstoji izgradnja PPOV u opštini Ulcinj.